2 d’abr. 2008

freakor

freakor o frikor [de l’anglicisme freak i del sufix substantivador valencià -or] m. Qualitat d’allò freaky o friqui, és a dir, raresa duta a l’extrem.

4 comentaris:

Anònim ha dit...

No podria ser la variant americana de la "coentor" valenciana? M'agradaria emparentar les dues paraules...

Víctor ha dit...

L'Acadèmia va estudiar el tema per veure si es tractava d'un estrangerisme que venia a substituir una paraula existent. Després d'acalorats debats creiem que hi ha matisos que les allunyen, tot i que estan molt emparentades. No obstant una coentor s'usa més com a categoria estètica (especialment roba), mentre que freakor s'usa també per a coses immaterials, ultrapassa aquest sentit estètic per a definir l'ànima de la persona.

Anònim ha dit...

No sé si acabo d'estar d'acord amb l'Acadèmia... Crec que el camp semàntic de la coentor va molt més enllà de les categories estètiques i arriba fins al moll dels ossos d'allò designat com a "coent", de fet gairebé ho podríem qualificar com un estil de vida o una filosofia. Pensem en il·lustres personatges coents de la història de la humanitat com Rosita Amores o Joan Monleon i la seva paella russa... Aquestes figures transcendien de ben lluny una classificació tan reduccionista com la merament estètica...

Anònim ha dit...

Es extremadament difícil definir la paraula coent. De fet, prácticament no es pot fer si no es amb alguna ajuda visual o imatge mental referida a una cosa coenta.
Pot ser el kitch siga el que més s'apropa, encara que no arriba a coincidir cent per cent.
No existeix cap paraula en cap idioma que li valga d'equivalent.
Ser definti com a coent es només posible en valencià.